Mi is az a ZERO WAIST mozgalom?

Mi is az a ZERO WAIST mozgalom?

A „Nulla hulladék” mozgalom célja, felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy önmagában nem elegendő a hulladék szeletíven való gyűjtése és újrahasznosítása, hiszen az így felhasznált energia egyre csak növeli ökológiai lábnyomunkat. A program célja, hogy minden ember próbálja meg a lehető legkevesebb hulladékot termelni, élje tudatosabban a mindennapjait.

Hogyan lehetsz te is tudatosabb: 5+1 ötlet a ZERO WAIST jegyében

Néhány apró lépés, melyek bevezetése nem kerül különösebb energiába, időbe és pénzbe, mégis sokat tehetsz vele a Földért.

  1. Nejlon zacskók vs. újrahasznosítható textil szatyrok

Manapság rengetegféle textilből készült szütyőt és szatyrot lehet vásárolni, sőt, a legnagyobb élelmiszeráruház láncoknál már sajátgyártású alternatíva is rendelkezésünkre áll a zöldségek és pékáruk megvásárlásához. Vigyél magaddal otthonról minden nap az eldobható műanyag zacskók helyett, melyek évtizedekig nem bomlanak le!

  1. Zsebkendő

Papír zsebkendő helyett térj vissza a nagyanyáink által is közkedvelt textil zsebkendőkre. Nagyon szép, és könnyen személyessé teheted, ha sajt monogramoddal is ellátod. Számtalanszor újra használhatod mosás és vasalás után!

  1. Sminklemosó pamutkendő

Hölgyek piperepolcán biztosan megtalálható a vattakorong, a makacs smink ádáz ellensége. Irtózatos mennyiséget elhasználunk ebből is életünk során. Ennek helyettesítésére ajánljuk a pamutból készült alternatívát, mely évekig hű társunk lesz.

  1. Bambusz fogkefe

Nem is kell magyarázni: a fa lebomlik, nem hagy maga után káros anyagokat a természetben, a műanyag pedig csak sok-sok-sok évtized múlva… hatása pedig igen negatív az élővilágra.

  1. Csomagolásmentes vásárlás

Vásároljunk csomagolásmentes termékeket, több boltban szívesen belemérik az általunk vitt edénybe, textilzsákba a kért száraz hozzávalókat (pl. bab, lencse) vagy akár a húst is!

+1 Ajándékozás

Sokszor egy általunk már elolvasott könyv nagyobb ajándék lehet szerettünknek egy kedves ajánlással, mintha csilli-villi csomagolásba burkolt, személytelen tucat holmit vásárolunk. Ugyan ez igaz a használt, de jó állapotú ruhákra és játékokra is.