Megújuló energiák – kulcs a jövőhöz

Megújuló energiák – kulcs a jövőhöz

A legfontosabb megújuló energiaforrások a napsugárzás a biomassza, a szél, a geotermikus energia és a vízenergia. Ebben a cikkben ezeket járjuk most kicsit körül, közérthetően, gyakorlatias példákon keresztül.

Mi is az a megújuló energia? Olyan energiaforrás, mely nem apad el, viszonylag gyorsan újratermelődik, miközben energiát nyerünk belőle. A nem megújuló források (pl. kőolaj, földgáz, szén) elfogyhatnak, hiszen nem olyan léptékben termelődnek újra, mint amilyen mértékben az ember hasznosítja őket.

Ősidők óta használja az ember a víz energiáját. Gondoljunk csak a vízhajtású malmokra! Mennyivel megkönnyítette az ember munkáját. A víz energiája a folyók és tengerek mozgásából nyerhető ki, a vízpartra telepített vízi erőművekkel áramot termelhetünk.

A legszembetűnőbb és legismertebb a napenergia felhasználásra használt napelemek, melyekkel hőt vagy áramot termelhetünk. A sok pályázatnak és vállalkozó szellemű, a fenntarthatóság témája iránt elkötelezett embernek hála, egyre több épületen, otthonban találunk napelemet, de vannak egész hatalmas napelem parkok is, melyek nagy üzemeket látnak el energiával.

A másik, igen ismert megújuló energia a szél melyet az ember már évszázadok óta használ (pl. szélmalom, vitorla). Biztosan mindenki látott már fotón, a televízióban vagy akár élőben hatalmas, fehér, propellerszerű építményeket, melyeket elsősorban áramtermelésre használunk.

Talán kevésbé ismert megújuló energiaforrás a biomassza. Mi is ez? Igazából minden, energetikailag hasznosítható növényi és állati eredetű anyag, például szalma, tűzifa, mezőgazdasági hulladék. Ezekből közvetlenül, ún. hőátalakítással állíthatunk elő biogázt.

A föld mélyebb rétegeiben lévő hőt geotermikus energiaként használhatjuk fel. Ezzel fűthetjük, de akár hűthetjük is épületeinket.

De miért is foglalkozunk a megújuló energiákkal? Amellett, hogy hosszútávon a fenntarthatóságot szolgálják ezek az alternatív energiák, nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy bizony eljöhet az idő, amikor a hagyományos energiaforrások olyannyira elapadnak, hogy áruk drasztikusan megugorhat. Ezért is érdemes lehet beruházni otthonunk/vállalkozásunk energetikai korszerűsítésébe, hiszen az évek során jócskán megtérül az áldozat!