„Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!”

„Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!”

Bolygónk, a Föld már több mint 4 milliárd éve alakult ki, s rajta az élet 3 milliárd éve. Bár ebben az igencsak hosszú időtartamban számos dolog történt, mégis az egyik legfontosabb változást az ember megjelenése jelentette. A kezdeti természetközeli életmódot egyre inkább felváltotta a kényelem és a haszon fontossága, a természet körforgásába mind inkább beleavatkozott fajunk. Mára odáig jutottunk, hogy komoly lépéseket kell tennünk világunk óvására, tájékozódnunk kell a fenntarthatóság témakörében, környezettudatosabban kell élnünk, és erre másokat is biztatni kell, vagy ha nem tesszük ezt meg, világunkak pusztulásra ítéljük, s utódaink már nem élvezhetik a Föld nyújtotta csodákat, a természetet, az állatvilágot, a friss tavaszi szellőt…

Persze felmerülhet a kérdés, hogy hogyan tehetünk a gyárak szennyezése, az élővilág pusztítása, az erdők kiírtása ellen egymagunk… A “gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” mondást kell követnünk. Induljunk ki abból, amit a közvetlen környezetünkben változtatni tudunk: ne használjunk műanyag zacskókat, szívószálat, komposztáljunk, gyűjtsük szelektíven a hulladékot, cseréljük izzóinkat energiatakarékosra, szereljünk fel cseppmentes csaptelepeket otthonunkba stb. Sok településen szokás az éves szemétgyűjtés, amibe az óvodák és iskolák mellett a helyi vállalkozásokat is bevonja az önkormányzat. A közösségi élmény mellett szemléletformáló hatása is van az ilyen összejöveteleknek, nem beszélve a program hozadékáról, vagyis a tiszta, hulladékmentes környezetről.

Szintén óriási problémát jelent a hatalmas mennyiségű, műanyag csomagolásban (is) érkező import áru: több millió hektoliter üzemanyagból jut a szennyezés a földbe, a levegőbe és a vizekbe a szállítás során, ami végül az ember szervezetébe kerül, majd folyamatosan mérgez minket. Tehetünk érte lokálisan! Igyekezzünk helyi termelők bio, vagyis nem vegyszerezett élelmiszereiből vásárolni, fogyasztani, törekedjünk kerülni az import árut. Szintén tudatosak legyünk a csomagolóanyagok tekintetében, használjunk textil szatyrokat, kimosható üvegeket a tárolásra.