Védd a bolygót, vásárolj helyit!

Védd a bolygót, vásárolj helyit!

Mi köze a környezetvédelemnek a helyi termelőktől való vásárlás pozitívumaihoz? Kérdezhetnénk. A válasz igen logikus, az alábbi cikkben ezt a témát igyekszünk körbejárni hétköznapi példákon keresztül.

Mindenki tudja, hogy a nagy élelmiszerláncokba megérkező áruk sokszor több száz kilométert tesznek meg, még végül a kosarunkba kerülnek. Nem nehéz kitalálni, hogy a járművek (teherhajó, repülő, vonat, kamion stb.) az út során több száz liter üzemanyagot égetnek el, ezzel rengeteg károsanyagot juttatva a légtérbe. Ezenkívül ezek a termékek általában több réteg csomagolásban érkeznek hozzánk, hogy a szállítók elkerüljék az esetleges sérüléseket az út során. Van olyan termék, mely speciális feltételeket igényel: pl. ismert tény, hogy a banánt még zölden szedik le, majd hűtőkocsikban tárolva jut el hozzánk. Ezek a hűtőkocsik szintén rengeteg energiát igényelnek.

Mit tehetünk?

  1. Vásárolj idényárut!

Csökkentheted ökológiai lábnyomodat, ha lemondasz a téli epermajszolásról. Várd ki a jó a időt, amikor már akár a kertedből is fogyaszthatod. Szintén jó alternatíva, ha befőttként, lekvárként tartósítod a nyár ízeit.

  1. Vásárolj helyit!

Minél közelebbről vásárolsz, annál kevesebb energiába kerül a Földnek, hogy az asztalodra jusson az étel. Sőt, helyi termelők vállalkozását is segíted ezzel, ami nagyon jót tesz a sokszor méltatlanul háttérbe szorított vidéknek. Bárki bármit mond, a falusi csirkének, tojásnak, a permet nélkül a fán megérett almának nincsen párja!

  1. Járj piacra!

Beszélgess a termelőkkel, érdeklődj egy-egy áru eredetéről. A piacon garantáltan friss, idény, helyi alapanyagokból válogathatsz. Az összetevőket és a készítés menetét is megtudhatod, így garantáltan adalékmentes lehet, amit annak hívnak papíron. Az már csak hab a tortán, hogy a piacra bátran elehetsz kosár- és textilszatyor gyűjteményeddel, így műanyag nélkül megúszod a bevásárlást. Légy tudatos!