Vége a műanyagok korának?

Vége a műanyagok korának?

Nagy sajtóvisszhangja volt a hírnek, mi szerint 2021 január elsejétől betiltaná Magyarországon az egyszer használatos műanyag italpoharak, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült hordtasakok forgalomba hozatalát az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A törvény hatályba lépését a járványügyi helyezt miatt elhalasztották, de nézzük, mi mindenre találhatunk alternatívát, miután ez a sok műanyag eltűnik az életünkből.

Néhány műanyag termék, melynek hamarosan búcsút mondhatunk a megszokott formában: fültisztító pálcikák, evőeszközök, tányérok, poharak, szívószálak, léggömbök

A piacon rengeteg, 100%-ban lebomló bambuszból, fából vagy újrahasznosított papírból készült terméket lehet kapni. Egyes éttermek már át is álltak ezek forgalmazására, de sajnos a nagy gyorséttermi láncok – melyek a legtöbb szemetet termelik – még nem álltak elő megfelelő alternatívával.

Fontos, hogy mi is tudatosak legyünk: egy nap hányszor vásárálunk elvitelre kávét? Minden alkalommal kérünk műanyag fedelet és műanyag keverőpálcikát is, ugye? A megoldás sokkel egyszerűbb, mint gondolnánk: ha elvitelre kérjük a kávénkat, vigyük magunkkal saját termoszunkat, melyet számtalanszor újrahasznosíthatunk. A munkahelyi menzára érkezzünk saját evőeszközökkel, így nem szükséges a műanyaggal étkeznünk. Ételeink tárolására használjunk üvegből készült edényeket, melyek élettartama sokkal hosszabb, mint a műanyagból készült változatoknak.