A szélenergia

A szélenergia

A szélenergia hasznosítását többféleképpen csoportosíthatjuk, például felhasználók jelleg szerint (ipari vagy magán), vagy a felhasználás módja szerint (áramtermelés, vízszivattyúzás), de akár a tengelyek szerint is, mert van vízszintes és függőleges tengelyű. Áram termelhető ipari létesítményeknek éppen úgy, mint családi házak, vagy hétvégi házak számára. Ezek mellett kielégíthetjük vele elszigetelt területek áramszükségletét, vagy úszó járművek, hajók, uszályok áramigényét is. Vízellátási problémák közül a következőket oldhatjuk meg szélenergia használatával: vízhiányos területek vízpótlása, öntözés vagy állatok itatás, belvízvédelmi problémák, valamint szennyvízelvezetés.

A szélturbinák lapátjai a repülőgép szárnyaihoz hasonlóan működnek. A repülőgép szárnyai felett és alatt előrehaladás közben légnyomáskülönbség alakul ki, így felhajtóerő képződik. A szélturbinákat a szeles időben a lapátok hátoldalán kialakuló alacsonyabb légnyomás, illetve a légnyomáskülönbség következtében képződő húzóerő hajtja. A lapátokat egy generátorral kapcsolják össze, amely forgás közben áramot termel.

A szélturbina nem igényel jelentősebb karbantartást, rendkívül megbízható, és nincsenek káros hatásai a környezetre nézve, azonban elég drága a megépítése. Ezen szerkezet elődje a szélmalom, mely a mechanikus energiát használta fel, például gabona őrlésére. A szélenergiából származó áram mennyisége évszakokként változó, az átmeneti évszakok és a telek szelesebbek, mint a nyarak. Magyarország a mérsékelten szeles kategóriába sorolható, itt legjellemzőbbek a gyenge szelek, így a szélenergia hasznosítása kevésbé hatékony a hagyományos technológia alkalmazásával. A működésüknek nincs közvetlen környezetkárosító hatása. A lebontásuk után majdnem minden alkatrész újra felhasználható. Utak melletti vagy szántóföldi telepítés esetén nem kell erdőt irtani. A modern szélturbinák már kellően csendesek.