Mi tehetsz a környezet védelméért otthonodban? 5+1 tipp

Mi tehetsz a környezet védelméért otthonodban? 5+1 tipp

  1. A falak szigetelése

A falak szigetelése, a nyílászárók cseréje mind-mind javíthatja otthonunk hőszigetelését. Amellett, hogy kevesebb energiába kerül így fűteni (vagy épp lehűteni) otthonunkat, hosszútávon a pénztárcákban is több marad!

  1. Csepegésmentes csapok

Szintén egy nagyon egyszerű, ám környezetkímélő módszer. Ha nincs rá lehetőségünk, tegyünk a csapok alá edényt, az összegyűlt vízből pedig öntözhetjük növényeinket, de akár felmosáshoz, mosogatáshoz is felhasználhatjuk azt.

  1. Energiatakarékos izzók

Nem is gondolnánk mennyit spórolhatunk hosszútávon az energiatakarékos izzókkal! Szerencsére már szinte minden üzletben kapható, ha bizonytalanok vagyunk, kérjük ki szakember segítségét, melyik a számunkra legmegfelelőbb!

  1. Napelemek

Hála a hazai és Európai Uniós fejlesztéseknek és pályázatoknak, egyre több otthonban és vállalatnál építenek ki napelemeket, melyek az áramellátást támogatják. Ezek a szerkezetek árukkal sokakat elbizonytalanítanak, de könnyen kiszámítható, hogy visszahozzák árukat, sőt, hosszútávon nagyon megéri ez a beruházás. Arról nem is beszélve, milyen sokat teszünk környezetünkért.

  1. Szelektív hulladékgyűjtés

Valósítsuk meg otthonunkban a szelektív hulladékgyűjtést. Szinte minden településen van lehetőség a PET-palackok és a papír külön gyűjtésére. Tájékozódjunk a használt ruhák és az elektromos hulladék kezeléséről is!

+1 Kevesebb szemét termelése

Felejtsük el az egyszer használatos nejlon zacskókat! Használjunk helyettük mosható textilszatyrokat! Szalvétánk, zsebkendőnk is legyen textil, keressünk alternatívákat arra, hogyan lehet hétről hétre kevesebb háztartási hulladék az otthonunkban!