Energia szakkör – 2020. február

Az Energia Szakkör februári foglalkozásán szemléletformáló jelenetek készültek a tiszta környezet, az újrahasznosítás, a környezetvédelem jegyében.

A gyors népességnövekedés, valamint az ipari és mezőgazdasági terjeszkedés nagymértékben hozzájárult a környezet károsodásához.

A környezeti törvények betartatása mellett kiemelten fontos feladat a környezettudatos nevelés az óvodától az egyetemig. A közösség is részt vesz a környezetvédelmi törvények betartatásában, megbízottak figyelnek a szemétre, az állatokkal való bánásmódra, és felhatalmazásuk alapján jelentik bármely vonatkozó törvény megszegését. Egyre növekszik a környezetjavítás elősegítésére szolgáló gazdasági eszközök alkalmazása. Ezek egyfelől lehetnek pénzügyi alapok az iparban, amellyel a környezetszennyezést megszüntető beruházásokat támogatják, másfelől adók és bírságok, amelyeket a környezetszennyezőkre rónak ki. A fenntartható fejlődés alapelvének megfelelően erőfeszítéseket tesznek a gazdasági szektorban a források megóvására és a szennyezés megakadályozására.

A népesség, életszínvonal és fogyasztás gyors növekedésével jelentősen, évi 4-5 százalékos ütemben nőtt a szilárdhulladék-kibocsátás. Az utóbbi időben lezárták az összes illegális szemétlerakó telepet, és környezeti szempontból biztonságos telepeket hoztak létre. Erőfeszítéseket tettek a szilárdhulladék integrált kezelésére, amely magában foglalja a mennyiség csökkentését, az újrahasznosítást, az újrafeldolgozást és az elégetést. A legújabb újrahasznosítási szabályozások hozzájárulnak az alacsony hulladékmennyiséggel járó vagy teljes mértékben hulladékmentes technológiákra való áttéréshez.