A tömeggyártott ruhák környezeti hatása

A tömeg gyártott ruhák környezeti hatása

Hány darab ruhát veszünk magunknak egy évben? És mennyitől szabadulunk meg? Hová kerülnek ezek a ruhák? Gondolkodjunk ezekről a kérdésekről együtt!

Az ún. „fast fashion” márkák gazdaságpolitikájához hozzátartozik, hogy negyedévente minél több új kollekciós darabbal kápráztassák el a vevőket, mindezt viszonylag elérhető áron, ezzel is motiválva minket a vásárlásra. Ahhoz, hogy az árakat alacsonyan tudják tartani, tömegesen kell termelniük. Az már egy másik kérdés, hogy a termelés során hány dolgozójuk károsodik, és a folyamatok mennyire környezetszennyezőek, erről külön lehetne értekezni.

Most nézzük meg, mi történik ezzel a rengeteg ruhával! Az emberek többsége minden szezonban lecserél a ruhatárát, és legtöbben – tisztelet a kivételnek – a szemétbe dobják már megunt darabjaikat. Az így termelődött textilhulladék óriási mértékeket ölt. Lebomlásuk több száz év!

Mit tehetünk? Fedezd fel a környék túrkálóit, adományboltjait, vagy válogass az interneten lévő számtalan gardrób csere-berés oldalak és csoportok közül. Te is túladhatsz használt, de már megunt ruháidon, és az árát másra fordíthatod. Adományozd el megunt ruháidat rászorulóknak adományboltokon vagy jótékonysági szervezeteken keresztül. Nagyobb városokban használtruha gyűjtő konténereket is találsz, ahová elviheted megunt darabjaidat.

Kreatív vagy? Megunt ruháidat újjá varázsolhatod kis kézügyességgel, akár táskát, kiegészítőt is készíthetsz ajándékba, vagy saját magadnak. Böngészd át az internetet, számtalan jó ötletet fogsz találni régi darabjaid felfrissítésére! Védd a környezetet!